Makaroniki

tel.: +48 42 674 52 24
tel.: +48 42 674 69 45
zamowienia@plus.biz.pl
kod produktu
Makaroniki
opakowanie
1kg
producent

opis produktu

Makaroniki to tradycyjne francuskie ciasto, sporządzane z bezy i z mąki migdałowej. We Francji jest dostępna szeroka gama tych produktów. Najbardziej popularne są kolorowe makaroniki o rozmaitych kształtach oraz makaronikowe okręgi wypełnione nadzieniem, które zazwyczaj jest robione z kremu na bazie masła, ganarzu lub dżemu o rozmaitych smakach. Słowo „makaronik” pochodzi z Wenecji i oznacza „delikatne ciasto”. Ta migdałowa beza jest pokryta gładką, chrupiącą i cieniutką jak kartka papieru skórką, pod którą znajduje się miękki i wilgotne wnętrze.
Receptura:
Makaroniki1 000 g
woda180–200 g

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki wymieszać przez około 4 minuty  na średnich obrotach.
  • Ciasto szprycować okrągłą tutką (około 5 g każdy).
  • Makaroniki odstawić na około 30 minut przed włożeniem do pieca.
Sposób pieczenia:
  • W piecu obrotowym piec w temperaturze 150 ̊C przez około 18-19 minut (z minimalną cyrkulacją powietrza).
  • W piecu wsadowym piec w temperaturze 155 ̊C przez około 18  minut. 
  • W piecu konwekcyjnym piec w temperaturze 130 ̊C przez około 14-15  minut.
Wydajność:
Z  1200 g ciasta otrzymamy około 240 makaroników
do pobrania

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji