Makaroniki
tel.: +48 42 674 52 24 tel.: +48 42 674 69 45 zamowienia@plus.biz.pl |
kod produktu |
Makaroniki |
opakowanie | 1kg |
producent | |
opis produktu
Makaroniki to tradycyjne francuskie ciasto, sporządzane
z bezy i z mąki migdałowej. We Francji jest dostępna szeroka gama tych produktów. Najbardziej
popularne są kolorowe makaroniki o rozmaitych kształtach oraz makaronikowe okręgi wypełnione
nadzieniem, które zazwyczaj jest robione z kremu na bazie masła, ganarzu lub dżemu o rozmaitych
smakach. Słowo „makaronik” pochodzi z Wenecji i oznacza „delikatne ciasto”. Ta migdałowa beza jest
pokryta gładką, chrupiącą i cieniutką jak kartka papieru skórką, pod którą znajduje się miękki i
wilgotne wnętrze.
Receptura:
Receptura:
Makaroniki | 1 000 g |
woda | 180–200 g |
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszać przez około 4 minuty na średnich obrotach.
- Ciasto szprycować okrągłą tutką (około 5 g każdy).
- Makaroniki odstawić na około 30 minut przed włożeniem do pieca.
- W piecu obrotowym piec w temperaturze 150 ̊C przez około 18-19 minut (z minimalną cyrkulacją powietrza).
- W piecu wsadowym piec w temperaturze 155 ̊C przez około 18 minut.
- W piecu konwekcyjnym piec w temperaturze 130 ̊C przez około
14-15 minut.
Z 1200 g ciasta otrzymamy około 240 makaroników